Maanviljelyn

Vinkkejä huone- ja viherkasvien hoitoon

Talvisin kodin viherkasvit kärsivät eniten auringonvalon puutteesta. Tätä kompensoidaan usein liiallisella kastelulla ja liian korkealla huoneenlämmöllä, joka voi uuvuttaa kasvia ja hidastaa niiden kasvua. Vaikka aurinkoa ei pilvien takaa näkyisikään, luonnonvalo missä muodossa tahansa on tarpeen ja tätä voi avittaa sijoittamalla kasvit ikkunalaudoille ja pitämällä verhot auki. Jos budjetti antaa myöden, kasveille voi ostaa erityisen kasvivalon. Nyrkkisääntönä, mitä tummemmat lehdet kasvilla on, sitä vähemmän se tarvitsee luonnonvaloa. Pattereiden päälle kasveja ei kannata laittaa suoraan, sillä lämpötilaero voi aiheuttaa vetoa, jolla on haitallisia vaikutuksia.

Liiallisen kastelun ensimmäisiä merkkejä ovat putoilevat ja kellastuneet lehdet. Useat kotikukat tarvitsevat myös kuivaa multaa ennen uutta kastelukierrosta, jotta olemassa olevat ravinteet tulee mahdollisimman hyvin hyödynnettyä. Kasvit pitävät seurasta, sillä ne muodostavat yhdessä pienen ekosysteemin ja rajatun ilmaston, joka edesauttaa kosteuden leviämistä. Talvisin kotikasveja ei ole tapana lannoittaa, mutta niille voi antaa esimerkiksi merileväuutetta, joka auttaa ravinteiden imeytymisessä. Poikkeuksena talvella kukkivat kasvit, kuten joulukaktus tarvitsevat lisäravinteita kukintojen ajan säilyttääkseen vehreytensä.

Helppohoitoisia huonekasveja

  • Perhoskämmekkä ja muratti, jotka tarvitsevat muita kasveja viileämmän tilan
  • Kultaköynnös, joka tulee toimeen myös varjoisemmassa paikassa, mutta tarvitsee harvennusta silloin tällöin
  • Perhoskämmekkä, joka on orkideoista helppohoitoisin
  • Aloittelijoille sopiva anopinkieli
  • Kaktukset samoin kuin pullojukka tulevat toimeen pitkiä aikoja itsestään, joten ne sopivat kiireiselle ihmiselle
ashe