Maanviljelyn

Chilinkasvatus onnistuu myös kaupunkiasunnossa

Chilinkasvatusta on harrastettu Suomessa jo vuosikymmeniä, mutta makutottumusten ja eksoottisten ruokien esiinmarssin myötä harrastajamäärät ovat olleet vuodesta toiseen jyrkässä kasvussa. Erityinen harrastajaryhmä ovat opiskelijat, jotka haluavat kokeilla uutta ja eläkeläiset, joilla on aikaa paneutua kasvien hoitoon. Itse kasvattamalla on mahdollisuus saada ruokapöytää n harvinaisiakin lajikkeita, joita ei ruokakaupan hyllyiltä löydy.

Ruokakasvien kasvatus tuo mieleen kasvihuoneet ja omakotitalon, mutta chilien kasvatus pienessä mittakaavassa onnistuu vaikkapa ikkunalaudalla purkissa. Riippuen käyttötarkoituksesta ja omista tarpeista on täysin mahdollista kasvattaa vuoden chilit kerrostal o-olosuhteissa. Tietyt chililajikkeet kasvavat hyvinkin korkeiksi ja ne tarvitsevat enemmän tilaa ja yleensä tukikeppejä ainakin satovaiheessa kun oksat ovat painavia.

Pensasmaiset chilit sopivat mainiosti parvekkeelle ja niitä voi kasvattaa joko ruukussa, ämpärissä tai erityisessä kasvusäkissä. Mullaksi kelpaa perinteinen taimimulta, jota ei tarvitse esikasvatusvaiheessa lannoittaa. Jos chilit kasvattaa siemenistä asti, idätysalustaksi käyvät mullan lisäksi kivivilla, turve, kookoskuitu tai vaikkapa suodatinpaperi. Chilin idättämisen tulee alkaa jo maaliskuussa, jos tarkoitus on saada satoa saman vuoden aikana. Valmiita taimia kuitenkin on mahdollista ostaa myöhemmin.

Ruokakäyttöön sopivia chililajeja on tuhansia. Päälajeja on noin kolmekymmentä, jotka jakaantuvat moniin eri haaroihin. Vaikka houkutus kasvattaa harvinaisia makuelämyksiä voi olla suuri, kasvatusolosuhteet vaihtelevat paljon, joten harrastuksen alussa on syytä pitäytyä laajalti tunnetuissa chililajeissa.

  • Jalapeño
  • Paprika
  • Habanero
  • Champion
  • Lemon Drop
ashe