Maanviljelyn

Vihannekset Suomen maataloudessa 2010-luvulla

On ihana kesäinen ilta, ja olet kokoontunut viettämään kaunista kesäistä hetkeä läheistesi kanssa. Sää on täydellinen, ja pöytä notkuu mitä herkullisimpia, suomalaisia ruokia. Ruoka on puhdasta ja terveellistä ja maistuu maukkaasti tuoreelle, kuin juuri tuottajalta saadulle herkulle. Luultavasti mielikuvistasi ja tällaisestä ruokapöydästä löytyy ilmiselvästi suomalaisia kasviksia – ehkäpä maailman parhaita ja puhtaimpia vihanneksia.

Suomalaiset vihannekset ovat haluttua herkkua heti, kun aurinko alkaa lämmittää talven jälkeen maatamme. Viimeistään leskenlehtien aikaan jokainen alkaa haaveilemaan tuoreista, suomalaisista mansikoista, makeista ja mehukkaista porkkanoista ja vaikkapa tuoreesta, rapsakasta ja suomalaisesta jääsalaatista. Jos kesällä budjetti on tiukempi, esimerkiksi Freedomrahoitus.fi auttaa taloudellisen tilanteen hallinnasta ja takaa sen, että saat nauttia suomalaisista kesäherkuista oikeana sesonkina. Mutta millaisessa tilassa suomalainen vihannesviljely on 2010-luvulla? Lue lisää suomalaisesta vihannesten viljelystä tästä artikkelista.

Tarkoin tutkittua ja seurattua laatua

Ei voi liikaa korostaa sitä, miten puhdasta ja laadukasta Suomessa kasvanut ja viljelty ruoka on, erityisesti kasvikset ja vihannekset. Satokautemme jää lyhyeksi ilmaston ja sään takia, mutta sato on sitäkin herkullisempaa kesäsesongin aikana. Suomessa erilaisten kemikaalien käyttö kasvisten ja vihannesten viljelyssä on vähäistä verrattuna moniin muihin maihin, sillä Suomen pakkaset ja pitkä, kylmä ilmastollinen ajanjakso pitää huolta siitä, että monet tuholaiset ja muut haittaeläimet kuolevat. Myös kasvien omat taudit, kuten homesienet ja eläinten mukana tulevat taudit, jäävät vähäisiksi Suomessa pakkasten ansiosta.

Suomalaista maataloutta ja vihannesten ja kasvisten tuotantoa määrittelee paljon suomalainen lainsäädäntö sekä EU-lainsäädäntö. EU-lainsäädäntö on usein tiukempaa ja määrittelee kasviksilla ja vihanneksille esimerkiksi oikean muodon ja pituuden. Myös luomutuotannon kriteerit ovat hiotummat EU:n lainsäädännön ja ohjeistusten myötä.

Monia erilaisia vihanneksia ja kasviksia

Suomalainen kasvien ja vihannesten viljely on hyvin monimuotoista lyhyestä satokaudesta huolimatta. Yleisin suomessa viljeltävä kasvis on varmasti peruna, josta löytyy monia erilaisia lajikkeita. Yksi suomalaisimpia lajikkeita lienee Lapin puikulaperuna. Myös muut juurekset ovat suosittuja kasvatettavia kasveja Suomessa, jo joulun perinneruokien takia. Suomessa viljeltäviä juureksia perunan lisäksi ovat esimerkiksi porkkanat, lantut ja punajuuret.

Kevyempiäkin kasviksia Suomessa kasvatetaan kesäisin, ja talvisin kasvihuoneiden avulla. Suomalaista salaattia (monia eri lajikkeita), kurkkuja ja tomaatteja ostetaan valtavia määriä kesä- ja syksyaikaan. Myös suomalaiset sipulit ovat suosittu tuoteryhmä, varsinkin herkulliset varsisipulit kuten kevätsipuli. Sesongin ulkopuolella Suomessa myydään pääosin ulkomaisia kasviksia, mutta osittain myös kasvihuoneviljeltyjä suomalaisia kasviksia saa talviaikaankin.

Suomessa kasvatetaan myös hiukan pienemmin erin muitakin kasviksia ja vihanneksia. Kauppojen ja torien valikoimassa on myös suomalaisia paprikoita, parsakaalia, harvinaisempia salaattilajikkeita, ituja, papuja kuten härkäpapu, maissia ja yrttejä. Erityisesti kasvisruokavalion suosio on kasvattanut suomalaisten proteiinipitoisten kasvien kysyntää ja sitä kautta niiden viljelymääriä.

Satokausikalenterin ja lähituottajien avulla ekologisempia valintoja

Suomalaiset vihannekset ja muut kasvikset ovat puhdasta ja terveellistä ruokaa, joita suositellaan syötävän päivässä vähintään puoli kiloa. Jos haluat tehdä kasvisten syönnistä mahdollisimman ekologista ja ympäristön kannalta kestävää, hyödynnä satokalenteria ja mahdollisimman lähellä sijaitsevaa tuottajaa. Omista, lähellä sijaitsevista viljelijöistä saa tietoa esimerkiksi internetistä, mutta kannattaa myös vierailla kesäisillä toreilla, joihin lähituottajat usein osallistuvat ja tuovat erilaisempiakin tuotteita myyntiin. Onnellisia hetkiä suomalaisten kasvisten ja vihannesten parissa!

ashe