Maanviljelyn

Kanoja ja maatilan ihmeitä lähiössä

Koirat ja kissat ovat jo vuosia olleet ihmisten seurana kaupunkiympäristössä ja lähiöissä, mutta nykyään myös kanat ovat löytäneet tiensä takaisin ihmisten sydämiin. Tämä uusi ilmiö on näkyvillä varsinkin lapsiperheiden kohdalla, sillä lapsille halutaan tarjota tiettyjä kokemuksia, joita vain maatilaelämä voi tarjota. Trendi näkyy myös https://kidsbrandstore.fi/ tyyppisten kauppojen valikoimasta, josta päästään valitsemaan aiheeseen sopivia asusteita jopa perheen pienimmille. Mikä on siis tämän uuden ajatuksen idea ja miksi kanat voivat hyvinkin kotkottaa jokaisessa naapurustossa tulevien vuosien aikana?

Suuret hyödyt ja pienet haitat

 

Kanat voivat tuntua oudolta ajatukselta kaupungissa, mutta mitä enemmän asiaan perehtyy, sitä enemmän huomataan, miksi idea käy järkeen. Ensinnäkin kanat ovat suhteellisen helppo, vaatimaton ja halpa lemmikki. Ne eivät tarvitse päivittäisen siivouksen ja ruokinnan lisäksi kovinkaan paljoa muuta vaivaa ja seurusteleminen on tietenkin plussa, josta sekä kana, että omistaja, saa loputtomasti iloa. Kanojen älykkyyttä on pitkälle tutkittu ja vaikka niitä ei vanhan kansan mukaan pidetä kovin älykkäinä eläiminä, on totuus toinen. Kanat ovat oikeasti jopa niin seurallisia eläimiä, että juoksevat portille omistajaa vastaan ja pystyvät oppimaan runsaasti temppuja, kunhan omistaja jaksaa niitä kouluttaa. Tietenkin tulee myös muistaa se paras mahdollinen etu, jota kanat talouteen tuovat. Nyt ei puhuta uunissa paistuvista broilerin jaloista, vaan munista! Kanat munivat jatkuvasti, yleensä noin yhden munan verran, joka toinen päivä. Tästä tuleekin nopeasti jo sen verran komea sato, että viikonloppuna päästään nauttimaan kunnon kokkelista! Ja jokainen kanan omistaja pystyy sanomaan, ettei kaupan kananmunat maistu läheskään yhtä hyviltä, kuin mitä maistuvat tuoreet munat, juuri kerättyinä.

Miten pistää kanala pystyyn?

Kanoja ei voi ihan noin vaan jättää pihalle juoksemaan, vaan ne tarvitsevat tietenkin asialliset olotilat. Kanala, joka kestää sekä kylmää että kuumaa, on ehdoton. Tämä voidaan rakentaa vaikka vanhasta lastenmökistä, tai koirankopista riippuen siitä, kuinka monta kanaa takapihalle halutaan. Koska kanojen on myös päästävä toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä, tulee niille tarjota orsia, erilaista puuhaa ja aidattu ulkotila, jossa ne voivat nauttia raikkaasta ilmasta. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota ruokailuun, sillä pelkästään pellettejä syöttämällä ei saada kovinkaan tyytyväisiä kanoja. Monipuolinen ruokavalio on taaskin paras lähtökohta ja eri ruokien kokeileminen voi myös tuoda yllättäviä etuja, kun jonkun herkun eteen kana onkin valmis vaikka opettelemaan temppuja!

Mikä kana sopii itselle?

Kuten myös koiria ja kissoja, myös kanoja on olemassa lukuisista eri roduista. Osa näistä on jalostettu lihantuotantoon, kun taas toiset munimiseen. Muutamat roduista ovat huomattavasti alkukantaisempia kuin toiset, eivätkä sovellu välttämättä kaupunkiympäristöön. On kuitenkin olemassa myös sellaisia lajeja, jotka on nimenomaan jalostettu lempeiksi ja helpoiksi takapihan kanoiksi ja näihin kuuluu esimerkiksi Orlington kanat. Nämä suuret ja näyttävät kanat ovat erittäin sosiaalisia ja viihtyvät vaikka tunteja sylissä. Mikä parasta, ne eivät muiden sukulaistensa tapaan kuovi kovinkaan usein ja näin jopa emännän kukkapenkit voivat säilyä ennallaan. Lapsille ne taas tarjoavat runsaasti ajanvietettä sekä seurustelun merkeissä, että munia tarjoamalla ja mikä olisikaan parempi aamiainen, kuin itse juuri kerätyt tuoreet munat!

ashe