Maanviljelyn

Parvekepuutarha – Paratiisi kaupunkikotiin

Monet ihmiset haaveilevat suuresta omakotitalosta, pihasta ja omasta puutarhasta, mutta haave saattaa jäädä saavuttamatta vain siksi, että asut kaupunkialueella. Oman puutarhan tunnelmaa voi myös luoda kerrostaloasuntoon muuttamalla parvekkeen kesäiseksi keitaaksi.

Mikä parvekepuutarha on?

Nimensä mukaisesti parvekepuutarha on parvekkeelle luotu pienoispuutarha. Se voi sisältää koristekasveja, hyötykasveja tai vaikka molempia. Jokainen voi sovittaa parvekepuutarhansa koon oman parvekkeensa kokoon ja omiin toiveisiinsa ja haluihinsa. Rahasta ei parvekepuutarhan perustaminen ole kiinni, sillä oman kesäisen keitaan voi luoda parvekkeelle myös edullisesti. Jos kaipaat lisärahoitusta projektillesi, pienehkö laina ilman vakuuksia sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Voit hakea lainaa helposti netistä ja lähteä kohti puutarhakauppaa rahat pankkitilillä jopa 20 minuutin kuluttua lainahakemuksen täyttämisestä.

Mitkä kasvit menestyvät parvekkeella?

Kasvien valintaan vaikuttavat olennaisesti parvekkeen kasvuolosuhteet. Miten paljon valoa on? Kuinka pitkään valo viipyy parvekkeella? Jääkö parvekkeen jokin osa tai nurkkaus varjoon? Valon määrän lisäksi myös lämpötila on tärkeä tekijä kasveja valittaessa. Lasitetulla parvekkeella lämpötila voi nousta hyvinkin korkeaksi, monien kasvien kannalta jopa kohtalokkaan korkeaksi. Avoimella parvekkeella puhaltava tuuli voi puolestaan lisätä kasvien kastelun tarvetta.

Parvekkeella voi lähtökohtaisesti kasvattaa kaikenlaisia kasvilajeja, esimerkiksi pensaita ja puita, köynnöksiä, yrttejä, vihanneksia ja kesäkukkia. Jos hankit kasvisi taimimyymälästä, kasvit ovat jo valmiiksi astioissa. Näille taimille astiaviljely ei siis ole mitenkään uutta. Ota kasvupaikkavaatimukset huomioon ja kasvata parvekkeellasi lempikasvejasi.

Suunnitelmallisuus kannattaa myös parvekepuutarhan luomisessa. Aloita suunnitelman tekeminen mittaamalla parvekkeesi ja piirtämällä se sen jälkeen oikeassa mittakaavassa paperille. Oleskelulle ja hoitotöille kannattaa varata riittävästi tilaa, eli liian täyteen parveketta ei kannata kasveilla täyttää. Tutustu erilaisten kasvien tarpeisiin ja tilavaatimuksiin ja suunnittele, mitkä kasvit sopisivat sinun parvekkeesi eri kohtiin. Varmista myös, että siinä kohdassa kasvi saa tarvitsemansa määrän valoa.

Tärkeää on myös pohtia, haluatko kasviesi luovan parvekkeelle näkösuojaa. Jos tavoittelet näkösuojaa ja rauhallisempaa parveketta, kannattaa sinun yrittää luoda näkösuoja esimerkiksi köynnöskasvin avulla. Parvekkeella köynnös voi kasvaa jopa 2-4-metriseksi, kunhan vain valitset oikean lajin. Monet kesäköynnökset, esimerkiksi kelloköynnös, kasvavat nopeasti, joten pääset nauttimaan näkösuojasta vielä tämän kesän aikana.

Jos haluat luoda rehevän puutarhan parvekkeellesi, kannattaa rehevyyttä luoda perennojen avulla. Parvekkeen varjoisiin osiin sopivat esimerkiksi peittokurjenpolvi, jättipoimulehti ja kuunliljat, kun taas kuivuudesta ja paahteesta nauttivat meritähdet ja maksaruohot. Perennalajien kukinta-aika on yleensä melko lyhyt, joten jos haluat nauttia kukoistavasta parvekkeesta koko kesän, kannattaa sinun yhdistellä useita eri lajikkeita tai yhdistää suosikkiperennasi kesäkukkiin.

Oman parvekkeen antimista pääset nauttimaan konkreettisesti, kun kasvatat syötäviä lajikkeita. Monet marjapensaat ja hedelmäpuut sopivat hyvin parvekeympäristöön, ja tarvittaessa niiden kasvua voi hillitä leikkaamalla. Myös tutut kotimaiset kasvikset, peruna, porkkana, punajuuri ja monet muut tuottavat hyvää satoa avoimella parvekkeella.

Kenelle parvekepuutarha sopii?

Parvekepuutarha sopii kaikille, jotka ovat edes hieman kiinnostuneita kasvien kasvattamisesta. Jos haluat päästä helpommalla, kannattaa valita vähiten hoitoa tarvitsevat lajit. Jos taas etsit haasteita, voit valita haastavampia lajeja ja kokeilla hyötykasvien viljelyä. Hyötykasvien viljely on myös oivallinen säästökeino ja mahtava tapa nauttia terveellisestä lähiruoasta. Syksyn koittaessa voit pitää ystävillesi vaikka sadonkorjuujuhlat!

ashe