Maanviljelyn

Puutarhan syksyn sato kruunaa monet hetket

Kun syksy lähestyy, alkaa satokausi olla lopuillaan ja puutarhoja valmistellaan jo talvikuntoon. Usein elokuussa ja syyskuussa on vielä mahdollista nauttia monista puutarhan herkuista, mutta jo lokakuussa alkaa olla aika siirtää kasvit talvehtimaan ja siistiä kukkapenkit kevättä odottamaan. Syksyn sato tarjoaa vielä monia värikkäitä herkkuja, jotka ovat parhaimmillaan juuri loppukesästä ja alkusyksystä. Niitä voikin hyödyntää monilla eri tavoin.

Lämpimiä herkkuja syksyn pimeneviin iltoihin

Syksyllä luonto loistaa väreissään ja tämä näkyy myös sadossa. Erityisesti porkkanat, lantut ja monet muut juurekset ovat parhaimman makuisia juuri syys-lokakuussa. Nämä ovat lisäksi pitkään säilyviä, joten niitä voi maistella useamman päivän ja viikkojen ajan. Porkkanoiden viljely on lisäksi melko helppoa, sillä ne voi kylvää suoraan avomaalle. Kylvö tapahtuu usein toukokuun alussa tai puolivälissä säistä riippuen. Jos tila on rajallinen, voi porkkanoita helposti kasvattaa kasvusäkissä, joita on saatavilla monissa eri puutarhamyymälöissä. Taimia voi harventaa, kun ne ovat kasvaneet 2–3 sentin korkeuteen. Jos porkkanoita aikoo varastoida, kannattaa valita sellainen lajike, joka sopii erityisesti varastointiin.

Syksyllä saadaan nauttia myös herkullisista omenoista, jotka ovat parhaimmillaan elokuun lopulla ja koko syyskuun, tosin talvilajikkeet saattavat lämpiminä vuosina kypsyä vasta lokakuun puolivälissä. Kotimaiset omenat ovat monen herkku ja omenapuusta omassa puutarhassa on iloa moneksi vuodeksi. Omenapuu tyytyy yleensä melko vähään. Puuta on hyvä leikata säännöllisesti keväisin. Näin sen versot pysyvät kasvussa. Ylöspäin kasvavat oksat kannattaa leikata pois. Omenapuu alkaa yleensä tuottaa kunnon satoa 2–4 vuotta istutuksen jälkeen, mutta siinä esiintyy poikkeuksia lajikkeesta riippuen.

Puutarhakauden lopetusta voi myös juhlistaa

Kun puutarhakausi on ohi, on kauden lopussa mainio tilaisuus järjestää vielä pienet puutarhajuhlat pimenevässä syksyisessä illassa. Jos kasvattaa esimerkiksi kurpitsoita, kypsyvät ne sopivasti hieman ennen Halloweenia ja säilyvät usein hyvin myös varastoinnissa. Puutarha voikin toimia hyvänä ympäristönä halloweenjuhlliin. Pimeään iltaan saa tunnelmaa esimerkiksi erilaisilla valoilla ja koristeilla. Pimeydessä mielikuvitus herää ja tunnelmasta saa jopa pelottavan erilaisilla vanhoilla kalusteilla ja muilla esineillä. Synkkä halloween meikki riittää usein säikäyttämään vieraita ja lisäämään tunnelmaa.

Juhlissa on myös mahdollista tarjota puutarhakauden herkkuja, kuten omenapiirakkaa ja porkkanakakkua. Myös kurpitsoista saa helposti lämpimiä keittoja, sekä myös hyviä piiraita. Luonnollisesti myös aiemmat puutarhassa kasvatetut vihannekset säilyvät esimerkiksi pakastaessa hyvin ja niitä voikin hyödyntää omissa tarjoiluissa. Kasvispizzat, joissa on täytteenä esimerkiksi kesäkurpitsaa ja paprikaa tekevät usein hyvin kauppansa. Oman puutarhan satoa voi esimerkiksi säilöä ja kuivattaa. Salaatit kannattaa syödä tuoreena, mutta esimerkiksi monet yrtit ovat kypsiä jo alkukesästä ja ne on helppo kuivattaa. Avomaankurkku kasvaa pienessäkin puutarhassa ja sopii säilöttäväksi. Näistä muodostuu monipuolisesti puhdasta ja hyvää ruokaa koko kesäksi ja syksyyn asti.

ashe