Maanviljelyn

Kasvihuoneesta iloa ympäri vuoden

Kasvihuoneet ja viherhuoneet ovat pysyneet kotipuutarhureiden innoituksen kohteena vuodesta toiseen. Uutena muotona on tullut mukaan myös lavaviljely, jonka ansiosta puutarhan sijoituspaikka ei ole sidottu maaperään ja kasvimaan voi tällöin tuoda lähemmäksi asuintaloa.

Perinteisesti kasvihuoneet ovat olleet merkittävä investointi ja niistä on odotettu saatavan jossain määrin tuottoa syötävien kasvien, juuresten ja yrttien muodossa. Nykyään viherhuoneilta odotetaan myös esteettisyyttä ja viihtyvyyttä ja suuressa tilassa saatetaan myös oleskella, jota myöten vihersisustaminen on lisääntynyt.

Eräs syy kasvihuoneviljelyn kiehtovuuteen on olosuhteiden keinotekoisuus , joka mahdollistaa eri ravinteiden ja kasvatusmetodien vertailun ja jossa tulokset ovat pitkälti riippuvaisia omasta työstä. Avomaalla kasvit ovat sään armoilla, joten kasvuun voi vaikuttaa rajatummin. Kasvihuoneiden etuna on myös pidempi kasvuaika, sillä auringonlämpö varastoituu hyvin lasiseinien avulla. Monet kasvit jatkavat kasvuaan pitkälle syksyyn.

Vinkkejä onnistuneeseen viljelyyn
Lämpötila kohoaa nopeasti kasvihuoneessa, joten riittävä kastelu säännöllisin väliajoin on kasvien elinehto. Jos maaperässä ei ole tarpeeksi vettä, kasvien pintajännitys voi kadota sen pyrkiessä imemään loputkin nesteet talteen. Tämä puolestaan vaikuttaa heikentävästi sadon määrään ja laatuun. Jos huone onnistutaan pitämään tarpeeksi viileänä, silloin kastelun määrää voi vähentää. Kasvit eivät yleisesti pidä hanakylmästä vedestä vaan parhaaseen lopputulokseen pääsee, jos vettä voi säilyttää etukäteen kasvihuoneessa esimerkiksi tynnyrissä tai saavissa. Näin lämpötila vastaa optimaalisesti mullan lämpötilaa.

Riippuen kasvilajeista tuuletuksen tulee olla sopiva. Trooppiset kasvit pitävät kuumasta, mutta Suomessa suositut tomaatti, kurkku ja erilaiset yrtit tarvitsevat sopivaa viilennystä aika ajoin. Sopiva maksimilämpötila useimmille ruokakasveille on noin 26 astetta. Edistyneemmät kasvihuoneet osaavat huolehtia tuuletuksesta ja lämmönsäätelystä automaattisesti.

Pelkkä vesi ja aurinko ei riitä vaan kasvien on saatava ihmisten tavoin riittävästi ravinteita selviytyäkseen ja kukoistaakseen. Ravinteiden tarvittavaan määrään ja tyyppiin vaikuttavat kasvien lajin lisäksi niiden ikä, kasvukauden pituus ja muut vaihtelevat tekijät. Keväisin istutuksen yhteydessä on tapana lisätä mullan sekaan lannoite ja kasvukauden aikana tarvittavat ravinteet sekoitetaan kasteluveden sekaan.

ashe