Maanviljelyn

Suomalainen maatalous suurten haasteiden edessä

Maanviljely alkoi noin 7000 vuotta sitten ennen ajanlaskun alkua Kiinan viljavilta niityiltä. Ensimmäisiä viljelykasveja Suomessa olivat ohra, ruis, vehnä ja hamppu, joita viljeltiin lähinnä Itä-Suomessa.

Tutkijoiden mukaan maailman vanhin viljelykasvi on viikuna, jota on kasvatettu Jordanian laaksossa jo noin 9400 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Katsotaan seuraavaksi pieni tietopaketti maanviljelyn historiasta ja siitä minkälaista maanviljely on nykyään Suomessa. Viljelymuoto oli kaski- ja kytöviljelyä. Maataloustyökaluina käytettiin piikivisirppiä ja auraa, varsinaiset maanmuokkausvälineet ja viljelytekniikat kehittyivät myöhemmin.

Nykyäänkin maatalous vaatii tarkkaa paneutumista ja usein työtä lähes ympäri vuorokauden aamusta iltaan. Suomessa maatilat siirtyvät yleisesti sukupolven vaihdoksessa vanhemmilta pojalle tai tyttärelle. Usein uudella aloittajalla on esimerkiksi agronomin, agrologin tai jokin muu maatalouteen soveltuva koulutus, siitäkin huolimatta, että ala on useimmille tuttu aivan lapsesta asti.

Ota käyttöön rörfokus.fi -sadesuihku

Lomaa maanviljelyksessä ei paljon ole siitäkään huolimatta, että käytössä ovat traktorit ja maatalouskoneet. Helteisiä kesäpäiviä pellolla on paljon, joten myös hyvää ruokaan ja vapaa-aikaan, jota on hyvin vähän, kannattaa panostaa. Helteisen päivän pelastaa sadesuihku, jonka alle voi mennä sisään peseytymään ja vilvoittelemaan. Sadesuihku rentouttaa mukavasti ja taitavasti jäljitellen luonnonveden liikkeitä ihoa hellivien pisaroiden avulla. Sadesuihkuja löytyy vaativaankin maku, eräs todella suosittu sadesuihku on korkealuokkaista kaunista messinkiä ja suihkulautanen on valmistettu laadukkaasta teräksestä. Sopii varmasti useimpien kylpyhuoneiden tunnelmaan! Vesi tulee aina tasaisesti ja on oikean lämpöistä. Sadesuihku auttaa säästämään vettä, on ekologinen ja luo mukavaa tunnelmaa, katso itse enemmän osoitteessa rorfokus.fi

Ollin Oppivuodet, eli kuinka maanviljelys Suomessa käynnistyi?

1700-luvun puolivälissä maanviljelystekniikat alkoivat kehittyä ja sadoista saatiin nelinkertaisia kylvömäärään nähden. 1800-luvulla maatalous koki hienoja muutoksia ja ensimmäiset maatalouskoneet ilmestyivät Suomen pelloille. Kääntöaurat tulivat käyttöön ja kaksivuoroviljelystä siirryttiin kolmivuoroviljelyyn. Ensimmäiset puimakoneet ja viskuri keksittiin 1800-luvun lopulla.

1900-luvun alussa peltotöitä tehtiin pääosin ihmis- ja hevosvoimin. 1900-luvun alussa ja keskivaiheilla Suomi tunnettiin maa- ja metsätalousvaltaisena valtiona. Koneellistumisen aikakausi alkoi 1950-luvulla ja 1960-luvulla hevosten määrä väheni traktoreiden tieltä. Kuten varmaan arvaatkin, traktoreiden mukaantulo maatalouteen kasvatti viljelypinta-alaa ja viljantuotanto kasvoi entisestään.

Lannoitteita, eli apulantaa on lisätty suomalaisille pelloille 1970-luvulta alkaen aina tähän asti. Lannoitteiden avulla viljat, herneet ja juurekset saivat kasvuvoimaa ja satomäärät lisääntyivät. Raemainen apulanta liukenee helposti maahan palauttaen ravinteita maaperän orgaaniseen osaan. Apulannan lisäksi lannoitteena voidaan käyttää eläinten lantaa, kompostia ja tuhkaa.

Nykyään maatalous kamppailee monien ongelmien parissa

Onko maatalous kannattavaa nykyajan Suomessa? Mitä vastaisit? Tiesitkö, että maanviljelyn ja karjanhoidon kannattavuudesta on Suomessa keskusteltu jo vuosia. Monet sikalat, kanalat ja maitotilalliset ovat viime vuosina lopettaneet toimintansa. Työ on raskasta ympäri vuoden, mutta heikosti kannattavaa. Suomalaiset ELY-keskukset ja osittain myös Euroopan unioni ovat olleet maanviljelijöiden ja maitotilallisten apuna heidän miettiessään yritystoiminnan jatkamista.

Entä luomuviljelijöiden kohdalla? Luomutuotannossa satotaso tulee vuosittain olemaan aina tavanomaista tuotantoa pinempi. Siirtyminen luomutuotantoon edellyttää viljelijältä lisää panostusta tai muutosta maatilalle ja sen koneisiin sekä laitteisiin.

Luomutuotteiden tuottajahinnat ovat pysyneet vakaina. Tavanomaisesti viljeltyyn viljaan verrattuna luomuviljan hinta on usein kaksinkertainen.

Voidaankin siis todeta, että luomutuotannon kannattavuuden avaintekijäksi kohoaa tavanomaisesti viljeltyjä tuotteita korkeampi liikevaihto aina jokaista myytävää tuotetta kohti.

ashe